Receptes en català - receptes tradicionals catalanes - receptes de la cuina catalana

Traductor

diumenge, 25 de desembre del 2011

POLLASTRE DE NADAL


Aquesta recepta de pollastre de nadal és un record per la senyora Fina i el senyor Pepito, uns veïns molt estimats.


Ingredients:
  • Un pollastre gros, pot passar de tres quilos.
  • prunes, pinyons i orellanes.
  • Per adobar: sal, pebre, farigola (o les herbes que ens agradin) una pastilleta de caldo, una taronja, una ceba, una cervesa o una mica de vi blanc, o conyac o el que tinguem per casa ( cava, sidra ), un rajolí de vinagre balsàmic suau. Les prunes i les orellanes ( que es vagin hidratant)
  • Per afegir mentre el fornegem: aigua o brou, una cullerada de farina, un grapat d'ametlles o avellanes torrades (o una barreja).
Preparació:

Dos dies abans, al vespre, preparem la safata del forn i li fem lloc a la nevera.
Rentem bé el pollastre sota l'aixeta i revisem que no tingui cap ploma, li treiem l'excés de greix i el posem a la safata.
Passem per la batedora la sal, pebre, herbes, la cervesa o vi, la pastilla de caldo, el suc de la taronja apretant amb les mans i el vinagre. Ho escampem per l'interior i l'exterior del pollastre. La resta de la taronja i la ceba, les tallem petitones i també les posem, per dins i per fora. Afegim les prunes i les orellanes.
Ho tapem amb paper d'alumini i... a la nevera.
Al matí i al vespre girem el pollastre.

Cocció:
Al posar-ho a la safata del forn de bon començament, no tindrem cap feina: Ho posem al forn (si pot ser amb ventilador, millor) a 100º o 120º de bon matí ( a les sis o a les set) i podem tornar a dormir sense patir.
Cada dues hores el podem girar i remullar amb el líquid que hi ha a la safata.
A mitja cocció, quan ja tingui color, posem a la batedora: brou o aigua, una cullerada de farina o una torradeta, els fruits secs i ho afegim, perquè la salsa s'espessi. També hi afegim els pinyons (sense batre) pel damunt que es torrin una miqueta i ho anem remullant, que no quedi sec.
Ara ja estarem desperts del tot i podem anar controlant, que no quedi sec, que no es torri massa o no quedi gaire blanc.
Jo no apago el forn fins al migdia ja que perquè quedi melós i tou (fins i tot el pit, que és tan sec) s'ha de coure ben a poc a poc i amb el forn fluixet.

El servim sencer a taula i l'emplatem filetejant primer els pits, i servint-los amb salsa, després les cuixes, després podem filetejar les contracuixes i les ales les servim senceres.
Si a algu li agrada escurar la carcanada, endavant, si no, després l'escurem i guardem el tall per praparar unes bones croquetes amb una betxamel espesseta (de sobre, en un moment)
Bon profit!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada